Blog#42

29 Jun

Mit gondol egy 56-os es egy 89-es magyar a szocializmusrol

Talan azzal kellene kezdenem, hogy aki 56-ban elment, igazan menekult es felt a megtorlastol. Az allapotok otthon nagyon rosszak voltak. Nagyon jol emlekszem ra, mert 8 eves voltam akkor .A mai napig fel tudom idezni a hangulatat. Feltunk, mikor kopogtatnak es viszik el Apamat, aki soha nem fogott fegyvert, de szoszoloja volt a SZABADSAGNAK. Igen, emlekszem, amikor azt hallottam, hogy X-Y tegnap meg suszter inas volt, vagy kalapos, ma meg gyarigazgato, mert jo part ember. Ez igaz. De a tortenelem folyaman, hany idiota , csak azert mert beleszuletett a vagyonba tudott dirigalni es nem 50 evre, hanem evszazadokon at. Akkor mirol beszelunk ? 56-ban nem mindenki ment el, otthon is maradtak ertelmes emberek, a rendszer meg ugy volt felallitva, hogy evek alatt, kitermelte sajat ertelmiseget es mindenki a megfelelo poziciokba kerult. Megpedig olyan formaban, hogy minden magyar allampolgar gyerekenek, egyenlo eselyt adott, az indulashoz. Nem volt statisztika arrol, ki milyen nemzetisegu es kozuluk ki milyen munkat vegez. Nem voltak privat iskolak es egyforma volt a kovetelmeny. Ezert nem lehetett volna soha diszkriminaciorol beszelni es azt hasznalni. Ez volt az igazi ESELYEGYENLOSEG. minden allampolgar reszere. Aki mast mond, nem mond igazat. Megtortent a nyugatiasodas es a FELESLEGES kisebbseg vedelem .

En aki ket evvel a rendszervaltas elott jottem Kanadaba, amelyik egy baratsagos, bevandorlokbol allo orszag, ahol amiota itt elek, nem hallottam rasszizmusrol ( ezert, hozzateszem ha ezentul elofordulnak ilyen problemak, azt kielezik, kihasznalva a folyamatosan romlo eletszinvonalat ) hogy mi volt mielott jottem? nem tudom. De az biztos, volt kinai negyed, nemet kornyek olasz negyed, feketek lakta kornyek stb. Miutan itt volt es van , privat es public iskola, hat ahogy szegenyedett az orszag, a szocialis hozzajarulasok csokkentek a public iskolak egyre kevesebb tamogatast kaptak, ezert mar az en itt eltoltott eveim alatt kirajzolodott, hogy ez az ut az egyre erosodo szegregaciohoz vezet. Az iskolak, kulonbozo fondorlatok aran probaltak segelyekhez jutni, ami minden esetben a gyerekek karara valt. A szulok, nem tudnak valogatni, mert a munka is kevesebb lett , a berek sem emelkedtek, az eletszinvonal csokkenesevel,( amit meg en az uj kanadai is eszre vettem ) lehetosegeik is csokkentek.

Ami a lenyeg, hogy az en otthoni emlekeim 56-tol 87-ig egeszen masok , mint az 56-os magyaroke, akik 56-tol 87-ig, amig en idejottem, egy szinten jobb Kanadaban eltek . Ok orokosen utalni fogjak a szocializmust es csak a rossz oldalat fogjak emlegetni, hiszen nem TAPASZTALTAK meg azt a fejlodest, amit en. Viszont Ok ,Kanadarol azt mondtak 89-ben, hogy majd jobb lesz a helyzet, ( alapozva az elozo harminc evre) ez csak egy kis hullamvolgy, mondtak. Ugyanugy, mint a rendszervaltas utan az otthoniak, akik vartak a demokraciat es azt hittek az majd raepul arra, az eredmenyre, amit mar egyszer elertunk harminc ev alatt, de helyette leepult. Evekig mindket oldalon turelmesen vartak harminc eves multbeli eredmeny remenyeben es mindket oldal csalodott. Ez a mai napig 2020-ig tulajdonkepen 56-tol 60 evet foglal magaba, ami ket generaciot jelent, mindket tarsadalomban. A gyerekek mindket helyen beleszuletnek az adott helyzetbe, azt latjak, halljak, TAPASZTALJAK es nem tudjak elkepzelni, hogy lehet maskepp. Se itt, se otthon.

Ezert hiszem, hogy SOHA nem szabad a multat letagadni ( szerodeseket, esemenyeket, egyezsegeket TITKOSITANI ) tanulni kell belole, a rosszat kitenni , a jora raepiteni. De sajnos a rendszerek megvaltoztatasanal, amik legtobbszor kegyetlenul tortennek , mindig az egyenlotlenseget hasznaljak a vagyon es hatalom megszerzeseert kuzdo ellenfelek a sajat hasznukra a nepek kontojara. Ezt ugy tudnam megfogalmazni, mint amikor mi azt mondjuk a gyereknek, hogy : melyik pulovert akarod felvenni, a pirosat, vagy a sargat es nem veszi eszre, hogy mi dontottunk. Nekunk , minden bolcs azt tanacsolja, hogy – tudd mit akarsz- akkor meglatod a feljovo lehetosegeket es azt hasznald ki. Abszolut igaz. Mi kicsiben a rovidke eletunk alatt, nem szabad, hogy hibazzunk. Mert nincs idonk javitani. De mi van, ha valakik, nagyban teszik ugyanezt . Tudjak, hogy egy VILAGURALMAT akarnak, raadasul elnek , a sajat maguk altal letrehozott lehetosegekkel. Es mi van, ha hibaznak ? Amit M.Albright a US kulugyminisztere mondott , amikor megkerdeztek tole, hogy a hamis vadak alapjan kirobbantott Iraki haboruban meghalt otszazezer gyerek : Ez megerte ? es azt felelte IGEN ! Ezekszerint mi mehetunk a vagohidra, OK SOHA, nem hulyek, Ok a MEDIA a PENZ segitsegevel keverik a kartyat , ahol nekunk lapot sem osztanak.

Az is meggyozodesem, hogy a volt szocialista orszagok allampolgarainak a TAPASZTALATA, hogy lehet normalisan IGAZSAGOSABB vilagban elni, mentette meg eddig nem csak a teljes bekebelezesuktol, hanem ettol az eroszakkal letrehozott anarchiatol, ami eluralkodott , ebben az eszet vesztett nyugati vilagban.

Kurepov Borbala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *